Cornelia Appelgren

Category: Baking/cooking

Halv åtta hos mig

Igår serverade jag alltså fyrarätters på den första halv åtta hos mig. Jag skrev i vår chatgrupp och frågade om de ville ha två- eller trerätters varpå Tom svarar "Fyrarätters! En varmrätt och tre efterrätter" och Jonas håller med. Så då tänkte jag att då ska de fan få tre efterrätter, haha. Så jag gjorde lax i ugn med fetaoströra  matvete och cuinoa dekorerat med babyspenat och balsamico till varmrätt, choklad fondant med blåbärskrokant, vaniljpannacotta toppat med passionsfrukt och gino som de tre efterrätterna! Och lite bubbel till förrätt och ett gott riesling till maten. En himla lyckad kväll I must say. Ropa om ni vill ha recept på något av det, det smakade uunderbart kan jag lova!

Måndag 1 februari

Hej på er! Här har det inte varit särskilt mycket aktivitet senaste veckan, men jag har börjat på ett nytt jobb och jobbat fredag, lördag, söndag och idag och ska fortsätta jobba tisdag, onsdag och eventuellt torsdag. Och så skolarbete, träning och hänga med friendz på det. Då blir det inte så mycket tid över att sitta vid datorn, haha. Jag har börjat jobba på hotell Aveny med deras frukost, jag serverar buffén och diskar/plockar, det är himla roligt! Lite drygt att kliva upp 04.45 på vardagarna(i helgen hade jag sovmorgon och började 08.30 dock, lyx) men det är tur att jag är morgonmänniska så jag klarar mig. Nu ska jag ställa mig och laga middag eftersom jag ska lägga mig tidigt, tänkte tipsa om en jätteenkel och god maträtt; koka äggnudlar, woka grönsaker(jag var lat och köpte en färdig wokmix från findus), krydda med kryddor och typ thaisoja, vänd ner nudlarna i woken, stek någon minut till och voila! En smidig och god maträtt som tar typ en kvart att laga, perfekt sånna här kvällar då en inte har lust att stå en timme i köket bara för att få middag.

Middagstips

Jag måste bara tipsa om ett recept jag lagade förra veckan, direkt från pinterest såklart. Nämligen morotssoppa på kokosmjölk och röd curry med chiafrön i!

Det som behövs är: 1 burk kokosmjölk, 1 gul lök, 2 matskedar riven ingefära, 2 matskedar thailändsk röd/gul curry, 1-2 klyftor vitlök, 400 gram morötter, 6 dl grönsalsbuljong, juicen från 1 lime, 0,6 dl chiafrön+några matskedar till garnering och några kvistar koriander.

Gör så här: börja med att koka 1/3 av kokosmjölken i en stor kastrull på medelvärme. Blanda ner löken och salta med någon tesked salt och rör om tills löken blivit mjuk, cirka 5 minuter. Lägg sedan till vitlök, ingefära och röd/gul curry och rör om medans det kokar tills smakerna blandat sig, cirka 1 minut. Lägg ner morötterna, grönsaksbuljongen, limejuicen, korianderkvistarna och resten av kokosmjölken och koka upp på hög värme. Dra ner värmen till hyfsat låg värme och låt puttra tills morötterna är mjuka, cirka 30 minuter. Ta bort korianderkvistarna och häll över soppan i en matbredare, alternativt använd en stavmixer, och mixa soppan tills den är puréad. Häll tillbaka soppan i kastrullen och häll över chiafröna. Låt soppan puttra tills chiafröna har svällt och soppan fått önskbar konsistens, ganska tjock vilket tar cirka 20 minuter. Om soppan blir för tjock går det bra att hälla i mer grönsaksbuljong för att tunna ut det. Smaka av och smaksätt tills det känns bra. Servera i någon fin skål, strö över lite chiafrön och kanske något blad koriander och voilá, en god soppa är färdig! Käka gärna med något bröd till så blir det extra nommigt.

Mattips

Jag måste bara tipsa om denna maträtt: kikärtssallad med avokado. Superenkelt, nyttigt och gott! För en sallad som räcker till två personer tar du en burk kikärtor, två avokados, två tomater och 2-3 msk pesto. Häll av kikärtorna och häll över dem i en skål och häll över pesto. Skär avokadon och tomaterna i bitar och blanda över dem över kikärtorna. Häll över lite olivolja, salt och peppar och rör om. Klart! Om en vill göra det raw kan du göra egen pesto genom att mixa en halv kruka färsk basilika, en vitlöksklyfta, 1/2 dl olivolj,a, 1/2 dl pinjenötter och lite peppar. Perfekt lunch att ha i skolan!

 

Russin/morots/hasselnöts/fullkornsbröd

Jag gjorde både raw brownies och det här jättegoda brödet idag, det är verkligen suupergott! Och hyffsat enkelt att baka, bara det att man behöver så många ingredienser. Det blir jättesaftigt, jag längtar tills imorgon då jag ska äta det till frukost haha! Det, citronyoghurt och raw brownies som pluggfika kommer bli världens bästa mellis känner jag. Nu ska jag lägga mig, imorgon är det anatomiplugg och rensning av mammas vind som gäller och det kommer ta låång tid..

Cake pops

Dessa cake pops alltså, testa göra dem! Så himla goda, jag och Ellen åt upp de sista igår hehe. Receptet är jätteenkelt - gör en sats sockerkaka eller annan kaka(vi har gjort en chokladcupcake-sats) som man bakar, alltså sätter i ugnen och låter bli färdig. Låt kakan/muffinsarna svalna och smula sönder kakan till en smuldeg och blanda sen med 100g philadelphia i en stor bunke. Rulla degen till små bollar och doppa dem sedan i smält choklad, sätt på en pinne, dekorera, låt chokladen stelna och sen är det färdigt!

Söndag 9 november

I torsdags var jag med Ellen och vi bakade som vanligt, känns som att det och dricka te är det enda vi gör..hehe. I don't mind though! I torsdags gjorde vi cake pops och det blev såå himla gott. Vi tog vårt cupcake-recept och gjorde popsen av och sen rullade vi dem i vit choklad och strödde på lite strössel, nam! Älskar att de är alldeles perfekt size, det är så gott att ta en pop om man är lite sockersugen men inte vill trycka i sig en halv kladdkaka eller nått sånt haha. Imorgon ska vi jobba med basgruppen vilket känns kul med tanke på att jag knappt varit i skolan den här veckan, så nu ska jag fixa en referenslista och sen sova!